Premie terugdraaiende teller zonnepanelen

Terugdraaiende tellers en premies? Een handleiding door het groene-stroomlandschap van Vlaanderen.


Hernieuwbare energie is een onderwerp dat anno 2021 onmogelijk te ontwijken valt. Je hebt je ongetwijfeld al afgevraagd of investeren in een warmtepomp en/of zonnepanelen interessant is voor je huishouden. Ondanks de vele voordelen heeft de Vlaamse politiek afgelopen jaar toch een enorme schaduw over het thema geworpen. Maar hoe zit dat nu voor jouw bijdrage aan het milieu? En wat zijn de gevolgen voor je portefeuille?

Digitale meter doet gemoederen in Vlaanderen verhitten

Van waar komt de heisa rond het Belgische groene-stroomlandschap?

Wel, iedereen wil zijn steentje bijdragen voor ons klimaat. Zo zetten ook vele overheden zich in om hernieuwbare energie zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De Vlaamse overheid is hier geen uitzondering. In maart 2019 werd er een akkoord bereikt over de invoering van de digitale meter bij eigenaren van zonnepanelen. Het uitgangsprincipe was dat zonnepaneeleigenaren die hun pv-systeem vóór eind 2020 plaatsten 15 jaar lang het rendement mochten behouden van de terugdraaiende teller. De Vlaamse energieregulator (VREG) maakte echter bezwaar en stapte naar het grondwettelijk hof.

Het grondwettelijk hof stelde op haar beurt de bezwaarmakers in gelijk waardoor de regeling van de terugdraaiende teller op zijn beurt teniet gedaan werd.

Wat betekent dit voor je portefeuille?

Velen die zich lieten overhalen door de terugdraaiende teller voelden zich achteraf gedupeerd. De verkoopprijs van je overige energie aan het net is namelijk veel lager dan de aankoopprijs die je betaalt als je energie van het net wil afnemen. Veel eigenaars maakten hun ongenoegen duidelijk kenbaar waardoor er een perceptieprobleem ontstaan is over pv-installaties in het algemeen. Hierdoor lijkt het installeren van zonnepanelen een pak minder voordelig, maar is dit ook echt het geval?

Hernieuwbare energie in zelfbouw?

Via zelfbouw besparen veel consumenten aardig wat geld! Staar je niet dood op die terugdraaiende teller, doe wat echt telt en bouw mee aan de toekomst van morgen. Bij Sack Zelfbouw staan onze gecertificeerde techniekers klaar om jou te ondersteunen in je weg naar een groenere woning. Je zal niet enkel het verschil zien op je factuur, ook de elektriciteitskosten zullen zich systematisch terugbetalen. Met een zelfbouwpakket groene energie helpen we jou bij elke stap van A tot Z. We voorzien je van overzichtelijke legplannen, technische fiches, een duidelijke handleiding en een instructievideo. Zowel bij de opstart als bij het afsluiten van je project komen onze techniekers kijken of alles correct geïnstalleerd is. Op die manier heb je ook nog recht op een premie, hoewel je de zonnepanelen zelf installeert.

Hernieuwbare energie voor de toekomst!

Een pv-installatie zorgt ervoor dat zonlicht omgezet kan worden in energie. Zelfs zonder een terugdraaiende teller heeft dit veel voordelen.  Op ecologisch vlak zijn de voordelen alom, zo verlaagt je CO2 uitstoot aanzienlijk en kom je een stap dichter bij zelfvoorzienend wonen. Daarnaast zijn zonnepanelen een zeer duurzame investering. Een installatie gaat gemiddeld 25 jaar mee en betaalt zichzelf na ongeveer 7 tot 8 jaar al terug. Een opmerkelijk verschil met stroom van het net. Bovendien bespaar je door een zelfbouwpakket op zowel installatiekosten als productkosten. Momenteel hebben huishoudens recht op een eenmalige compensatie wanneer ze een installatie aanschaffen, hier hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Let wel, deze premie daalt vanaf begin 2022. Bij Sack Zelfbouw begeleiden we jou ook met de juridische kant.

Bereken nu meteen de terugverdientijd van je pv-installatie via onze nieuwe tool!

Benieuwd wat Sack Zelfbouw voor jou kan betekenen?

Kom langs in één van onze toonzalen en we bespreken graag met jou alle mogelijkheden op het gebied van hernieuwbare energie voor jouw renovatie of nieuwbouw.



OneFlow van Watts wint systeemtest van Test Aankoop
Trustpilot