Welke energiepremies kan je aanvragen in 2022

Welke energiepremies kan je aanvragen in 2022 voor jouw nieuwbouw of renovatie?

Energiepremies 2022


Elk jaar worden de energiepremies voor nieuwbouw, renovatie en investeringen in energiebesparende maatregelen opnieuw aangepast. In deze blog geven we een overzicht van de actuele energiepremies waar je aanspraak op kan maken. 

Belangrijk om te vermelden is dat Sack Zelfbouw een erkend installateur is. Hierdoor kan je je technieken zelf plaatsen, maar gedeeltelijk de installatie door Sack laten doen zodat je toch in aanmerking komt voor de energiepremies.

We maken een onderscheid in de energiepremies op basis van het project.

Energiepremies voor renovaties

Mijn VerbouwPremie

Om meer eenvoud te creëren in het complexe systeem van energiepremies, heeft de Vlaamse overheid ‘Mijn VerbouwPremie’ in het leven geroepen.

Vanaf 1 oktober 2022 kan je via dit nieuwe online loket in eenmaal alle premies waarop je aanspraak kan maken voor jouw renovatie en energiebesparende investeringen aanvragen.

Mijn VerbouwPremie geldt voor alle woningen, appartementen en andere gebouwen in het Vlaamse Gewest en gaat dus van start op 1 oktober 2022. Het aanvragen van alle huidige aparte premies kan je echter maar doen tot en met 30 juni. De maanden juli, augustus en september dienen dus als overgangsfase en in deze periode zal het dus tijdelijk niet mogelijk zijn om energiepremies aan te vragen.

Het kan belangrijk zijn om de huidige premies te vergelijken met de toekomstige in Mijn VerbouwPremie omdat deze gaan gewijzigd worden op basis van de inkomenscategorieën. De nieuwe energiepremie kan dus interessanter zijn voor jou! Als dit het geval is, maar je wil ondertussen toch al met je verbouwing starten wacht je dus best met het aanvragen van de premies tot 1 oktober.

Neem een kijkje op de site van de Vlaamse Overheid voor alle details, voorwaarden en wetgeving omtrent de nieuwe Mijn VerbouwPremie. Je vindt er ook een handige simulator voor jouw project.

Energiepremies voor nieuwbouw

Heb je plannen om te bouwen?  Een 'nieuwbouwpremie' bestaat niet, maar wie een extra inspanning levert om energiezuinig te bouwen, kan daarvoor beloond worden.  Als je wil bouwen, dan moet die woning zo energiezuinig zijn dat ze voldoet aan de wettelijke energieprestatienorm (het E-peil). 

Het is hierbij belangrijk dat je zeker een stedenbouwkundige vergunning hebt aangevraagd en dat het gebouw een voldoende laag E-peil heeft.

Neem een kijkje op de site van de Vlaamse Overheid voor alle details, voorwaarden en procedure over je premies. 

Bijkomend is er een tijdelijke btw-verlaging op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen: vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 bedraagt het btw-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen 6% in plaats van 21%.


Duurzaam bouwen is de nieuwe toekomst
Trustpilot