EPB- & BEN-normen

EPB- en BEN-normen: alles wat je moet weten

Ben je van plan om te bouwen of verbouwen? Dan mag je dit belangrijk element niet vergeten. Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. Maar wat houdt dat nu allemaal in?

Wat zijn de voorwaarden?

De EPB-eisen hangen af van enkele factoren:

  • de bestemming van het gebouw: wonen, winkels, sportaccommodatie,…
  • de aard van de werken: nieuwbouw, renovatie, ingrijpende energetische renovatie,…
  • het jaar van de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning of de melding

Wanneer zijn de EPB-regels van toepassing?

De energieprestatieregelgeving is van toepassing op alle werkzaamheden aan gebouwen:

  • die kaderen in een vergund geheel waarvoor een vergunning werd aangevraagd of een melding werd gedaan vanaf 1 januari 2006 en waarvoor de medewerking van een architect vereist is
  • én die verwarmd of gekoeld worden. Voor bouwaanvragen vanaf 2014 wordt elk gebouw (uitgezonderd industrie en landbouw) waarin mensen wonen, werken, logeren, sporten, verzorgd worden, inkopen doen of hun vrije tijd doorbrengen altijd beschouwd als verwarmd of gekoeld ook al is dit niet noodzakelijk het geval.

Verplichtingen tijdens het bouwproces

Tijdens het bouwproces zijn er enkele verplichtingen waaraan de bouwer, de architect of de EPB-verslaggever zich moeten houden. Wij hebben ze hier voor jullie opgelijst.

Aanstellen van een verslaggever

Voor de start van de werkzaamheden moet je als bouwer of aangifteplichtige een EPB-verslaggever aanstellen. Die verslaggever kan de ontwerpende architect zijn, maar ook een andere architect of ingenieur.

Indienen van de startverklaring

Voor de start van de werken maakt de verslaggever een voorafberekening om te controleren of er aan de energienormen zal worden voldaan in het bouwproject.

Opvolgen van materiaal- en installatiekeuzes

Tijdens de werken worden alle zaken die de thermische isolatie, de energieprestatie en het binnenklimaat van het gebouw beïnvloeden nauwkeurig bijgehouden.

Indienen van een EPB-aangifte

Na de bouwwerken stelt de verslaggever de EPB-aangifte op en dient deze uiteindelijk in bij het Vlaams Energieagentschap.

‘Energieprestatiecertificaat (EPC) Bouw’ bij nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie

Bij een nieuwbouw (of gelijkgesteld) of een ingrijpende energetische renovatie bezorgt de verslaggever je het energieprestatiecertificaat bouw (EPC attest). Dat certificaat vermeldt of het gebouw al dan niet aan de energieregelwetgeving voldoet.

Bijna-energieneutraal bouwen (BEN)

Sinds 2021 is het verplicht voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen om te bouwen volgens deze principes. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor weinig energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die hiervoor nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Een BEN-woning of appartement moet:

  • een E-peil hebben van E30 of lager
  • voldoen aan EPB-eisen voor
    • thermische isolatie en netto-energiebehoefte voor verwarming
    • risico op oververhitting
    • ventilatie
    • minimumaandeel hernieuwbare energie
documenten over EPB en BEN normen

Goede EPB-score met Sack Zelfbouw

Sack Zelfbouw denkt aan jouw EPB-score. Met een minimum aan kosten haal je dankzij onze ventilatiesystemen veel punten voor de energieprestatieregelgeving die je nodig hebt om aan de EPB-eisen te voldoen. Een ventilatiesysteem installeren is helemaal niet moeilijk, want alles is plug & play. Bovendien komen de specialisten van Sack Zelfbouw ter plaatse jouw systeem aansluiten.

Een andere mogelijkheid om goed te scoren is zonnepanelen. Met de zonnepanelen van Q Cells bieden wij je de juiste zonnepanelen voor je energieverbruik. Je kan hierbij rekenen op een investeringszekerheid (garantie) van 12 jaar bij de DUO ALL BLACK G9 MONO en tot 25 jaar bij de DUO ALL BLACK G9+ MONO. Maar welke zonnepanelen moet ik kiezen? Sack Zelfbouw overloopt samen met jou de mogelijke opties of je kan onze handige PV-calculator gebruiken.

Ben je nog niet volledig overtuigd of heb je nog enkele vragen? Plan vandaag nog een afspraak in een van onze toonzalen en onze adviseurs overlopen samen met jou volledig vrijblijvend alle mogelijkheden. Sack Zelfbouw helpt jou goede punten scoren voor je EPB.


Elektrische laadpaal thuis
Trustpilot