Mazoutketel vervangen

Je mazoutketel vervangen in 2022: wat wel en niet mag


Is jouw mazoutketel toe aan vervanging? Vanaf januari 2022 mag je in Vlaanderen je oude stookolieketel niet meer vervangen door een nieuwe als er aardgas in je straat ligt. Je zal hiervoor moeten overschakelen naar een andere manier van verwarmen.

Een kleine herstelling mag nog, je mazoutketel vervangen niet meer

Het verbod dat van start is gegaan op 1 januari 2022 geldt enkel voor nieuwe installaties. Een herstelling van je mazoutketel mag wel nog. Als jouw brander of regelaar stuk is, kan deze nog steeds vervangen worden. Maar als je ketellichaam kapot is, mag deze niet meer vervangen worden door een nieuwe installatie. Doe je dit toch, dan kan je een geldboete verwachten van zo’n 3.000 euro.

In een nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie (IER) mag je sowieso geen mazoutketel meer plaatsen, ook al ligt er geen aardgas in je straat. Als dit niet het geval is en je een kleine renovatie uitvoert, mag je jouw ketel wel nog vervangen.

mazoutketel vervangen door een duurzaam verwarmingstoestel

Een warmtepomp als alternatief

Een goed alternatief is je mazoutketel vervangen door een warmtepomp. Je haalt hierbij energie uit de lucht, het water of uit de bodem. Dit is een slimme investering aangezien je bespaart op je energiefactuur en je ecologische voetafdruk verkleind. Bij een renovatie heb je ook nog eens recht op een interessante premie.

De keuze van het soort warmtepomp heeft te maken met enkele factoren zoals het soort pand, hoeveel energie je nodig hebt, de graad van isolatie en jouw budget. Onze experts geven jou het best mogelijke advies.

Bij Sack Zelfbouw helpen we je bij elke stap. Zo krijg je overzichtelijke technische fiches, duidelijke handleidingen en instructievideo’s zodat elke doe-het-zelver hiermee aan de slag kan. Moest je toch op een probleem stoten, kan je altijd rekenen op onze technische back-office. Je kan er ook altijd voor kiezen om de warmtepomp te laten plaatsen door een gecertificeerde technieker.

Bijkomend is er een tijdelijke btw-verlaging op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen: vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 bedraagt het btw-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen 6% in plaats van 21%.

Moet jij kiezen voor een alternatief? Maak dan een afspraak op onze website en kom eens langs in een van onze toonzalen.


Houtskeletbouw voordelen & nadelen
Trustpilot