Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kopen? Let op dat je deze 4 fouten niet maakt

Denk jij er aan om een slimme thermostaat te kopen? Of kreeg je er eentje aangeboden door je energieleverancier? Dan mag je zeker onze tips niet missen. 

Let er op dat je deze fouten niet maakt:

Fout 1: Je koopt een nieuwe thermostaat, maar behoudt je oude verwarmingsketel

Heb je een verwarmingsketel van meer dan 10 jaar oud (of heb je een niet-condenserende gasketel) dan zal je met een slimme thermostaat bijna geen energiewinst kunnen verkrijgen. De aankoop van een moderne condensatieketel zal in dit geval een veel grotere besparing op je energiefactuur opleveren. 

Een condensatieketel van een A-merk als BoschVaillant of Junkers is energiezuinig en milieuvriendelijk. Deze aankoop heb je al na enkele jaren terugverdiend. 

Wil je graag een prijsidee voor de vervanging van je bestaande verwarmingsketel? Ben je aan het verbouwen en ga je heel je verwarmingssysteem (ketel, radiatoren, leidingen, etc.) vervangen?

Vraag hier een offerte

Fout 2: Je koopt een slimme thermostaat van een ander merk dan je condensatieketel 

Wanneer je een thermostaat koopt van hetzelfde merk als je condensatieketel, dan ben je er zeker van dat de twee toestellen compatibel zijn. Ze spreken dezelfde taal en kunnen je op korte termijn besparingen opleveren. Dat doet een slimme thermostaat door in realtime je verbruik op te volgen en patronen en gewoontes te ontdekken. 

Met die gegevens zal de thermostaat je condensatieketel modulair kunnen aansturen. Je verwarming verbruikt minimale energie om je huis op het juiste moment de juiste aangename temperatuur te geven. 

Koop je een slimme thermostaat van een ander merk dan je condensatieketel, dan riskeer je dat de twee systemen niet compatibel zijn met elkaar.  Waardoor je misschien nog meer zal verbruiken, of je huis niet comfortabel opgewarmd krijgt. 

Vraag advies bij een erkend vakman – zoals Sack Zelfbouw – voor jouw specifieke situatie. 

Fout 3: Krijg je een slimme thermostaat aangeboden via je energieleverancier? Let op!

Sommige energieleveranciers bieden een slimme thermostaat aan bij het intekenen op een nieuw contract. Dit is echter niet altijd de beste keuze. 

Waarom niet?

  • Er hangt vaak een meerjarencontract aan waar je niet snel onderuit geraakt, stap je toch over op een andere leverancier, dan moet je meestal nog een restwaarde van het toestel betalen.
  • Door deze slimme thermostaat geef je al je verbruiksdata door aan je energieleverancier. Hiermee geef je een stuk van je privacy weg.
  • Deze slimme thermostaten zijn niet altijd compatibel met jouw toestel. Je riskeert dus dat de thermostaat en je condensatieketel elkaar gaan tegenwerken.

Fout 4: Je zoekt niet uit of een slimme thermostaat voor jou een interessante oplossing is

Hierboven lees je al dat je bij de aankoop van een slimme thermostaat best niet over één nacht ijs gaat. Maar het zou jammer zijn als je daardoor kiest om helemaal géén slimme thermostaat in huis te halen. 

Een slimme thermostaat is ideaal voor jou als je nood hebt aan een flexibel verwarmingssysteem (je bent vaak uit huis, je werkt onregelmatige uren, …) en als je graag controle houdt over je verbruik. 

Onze tips: 

  • Vraag raad aan een erkend vakman zodat je zeker bent dat de slimme thermostaat compatibel is met je verwarmingsketel. 
  • Zorg ervoor dat een professioneel installateur de plaatsing controleert en optimaliseert en dat jij de nodige tekst en uitleg krijgt om de thermostaat te bedienen. 

De technische adviseurs van Sack Zelfbouw staan klaar om je professioneel advies en ondersteuning te geven. 

Kom je eens langs?

slimme thermostaat Bosch

Warmteverliesberekening
Trustpilot