Duurzaam bouwen is de nieuwe toekomst

Duurzaam bouwen: de nieuwe toekomst

Heb je zelf al eens nagedacht over duurzaam bouwen of renoveren? Nu is het moment, duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Maar wat houdt dit nu allemaal in en heeft dit grote gevolgen voor je portefeuille?

Wat is duurzaam bouwen?

Als je kiest voor duurzaam bouwen of wonen, hou je zoveel mogelijk rekening met mens en milieu. Je streefdoel is een zuinig energie- en waterverbruik. Bij duurzaam bouwen hou je ook rekening met de toegankelijkheid van de woning en de aanpasbaarheid ervan in de toekomst. Een goede eerste stap hiervoor is kiezen voor duurzame bouwmaterialen. Deze schaden het milieu niet en kunnen na de sloop worden hergebruikt.

Voordelen duurzaam bouwen

  • Het milieu wordt minder belast en er is minder uitstoot van broeikasgassen.
  • Het is beter voor de gezondheid van de mens (geen of veel minder schadelijke stoffen in de lucht).
  • Door duurzaam bouwen krijg je een lager energieverbruik en dus een lagere energierekening.
  • Langere levensduur van het bouwwerk en minder onderhoudskosten.

Je woning renoveren, of beter reNUveren

De Vlaamse overheid maakt NU budget vrij. Wie vanaf 2021 eigenaar wordt van een woning kan tot 60.000 euro renteloos lenen voor een grondige renovatie. Daarbovenop kan iedereen een EPC-labelpremie tot 5000 euro aanvragen om een woning met een slechte energieprestatie op te lappen. De Vlaamse overheid wil hiermee een versnelling hoger schakelen in het bouwen en verbouwen van energiezuinige woningen in Vlaanderen.

Circulair bouwen: het hergebruiken van grondstoffen

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is het duidelijk: er is geen klimaatplan mogelijk zonder de bouwsector. De bouwsector moet dus duurzamer gaan denken en met concepten als systeembouw en circulair bouwen is dit zeker mogelijk. Met Sack Zelfbouw kan je dit allemaal zelf doen.

Duurzamer denken

De eerste goede stap richting duurzaam bouwen is systeembouw. Je bouwt volgens een vast systeem om meer kwalitatieve huizen te realiseren. Hierbij doet circulair bouwen zijn intrede. Door systeembouw kan je circulair bouwen vergemakkelijken, omdat je bij systeembouwen al in componenten denkt. Hierdoor kan je er nog eens voor zorgen dat je alles makkelijk kan monteren, demonteren, hergebruiken en recycleren. 

Wat is circulair bouwen

Circulair bouwen is een onderdeel van de circulaire economie. Dit is een economisch systeem waar geen afval meer bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Bij circulair bouwen maak je zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk en herbruikbare bronnen. Deze moeten zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Als het huis later toch wordt gesloopt, kan je de circulaire bouwmaterialen nog hergebruiken. 

Hoe kan je circulair bouwen?

Materiaalbewust bouwen

Als je een huis gaat renoveren of volledig slopen, heb je de keuze om zelf je bouwmaterialen te kiezen. Tijdens dit proces gaat er heel veel materiaal naar de afvalberg. Je kan ook kiezen voor een duurzamere oplossing door deze materialen te recycleren of te hergebruiken. Zo kan je ervoor kiezen om veel efficiënter te slopen met een beperkt materiaalverlies.

Geen schadelijke stoffen

Als je materialen hergebruikt, wil je natuurlijk dat die geen schadelijke stoffen bevatten. Helaas kom je vandaag wel nog zo’n bouwmateriaal tegen. Denk aan asbest, kleurstoffen en zware metalen. Wil je die materialen ook recycleren, dan moet je ze eerst onschadelijk maken. Het is dus efficiënter om van in het begin proper bouwmateriaal te gebruiken.

Doe zelf aan duurzaam bouwen

Overtuigd van de vele voordelen van duurzaam bouwen? Je kan nog meer besparen door te kiezen voor zelfbouw. Bij Sack Zelfbouw kan je terecht voor een breed assortiment aan warmtepompen van de welgekende merken Bosch en Vaillant. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit onderstaande lucht/water warmtepompen:

  • De Compress 6000 monobloc, een warmtepomp met een bijzonder laag energieverbruik
  • De aroTHERM monobloc, met een geïntegreerde actieve koeling
  • De aroTHERM split, die geschikt is voor rijhuizen

Met de zonnepanelen van Q Cells bieden wij je de juiste zonnepanelen voor je energieverbruik. Je kan hierbij rekenen op een investeringszekerheid (garantie) van 12 jaar bij de DUO ALL BLACK G9 MONO en tot 25 jaar bij de DUO ALL BLACK G9+ MONO.

Bijkomend is er een tijdelijke btw-verlaging op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen: vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 bedraagt het btw-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen 6% in plaats van 21%.

Met de hulp van duidelijke video’s en handleidingen kan je alles zelf doen. De opstart en het aansluiten van de warmtepomp kan ook gebeuren door een technieker van Sack Zelfbouw. Bij problemen of vragen kan je altijd terecht bij onze collega’s van de technische backoffice die steeds voor je klaar staan. Zij geven jou de correcte ondersteuning om je project tot een goed einde te brengen.

Plan vandaag nog een afspraak in een van onze toonzalen en onze adviseurs overlopen samen met jou volledig vrijblijvend alle mogelijkheden voor duurzaam bouwen op maat van jouw nieuwbouw of renovatie.


Zelf vloerverwarming leggen
Trustpilot