Geothermische warmtepomp zelf plaatsen

Je geothermische warmtepomp zelf plaatsen? Dat kan!

Ben jij bezig met een nieuwbouwproject of totaalrenovatie en wil je daarbij je bouwbudget en het milieu sparen? Dan heb je misschien wel al aan een geothermische warmtepomp gedacht.
Maar wist je dat je die ook zelf kan installeren? Met een zelfbouwpakket van Sack Zelfbouw wordt deze groene energie-investering nog interessanter!

geothermische mono-energetische warmtepomp van Vaillant gecombineerd met condensatieketel

Wat is een geothermische warmtepomp?

Er bestaan heel wat verschillende soorten warmtepompen. Er zijn er die energie halen uit de lucht, uit water of uit de bodem.

In dit artikel focussen we op de geothermische warmtepomp. Hiermee haal je de onuitputtelijke energie uit de aardbodem en zet een compressor deze energie om in warmte om je huis te verwarmen.

Neem een kijkje op onze pagina over geothermische warmtepompen voor de precieze werking, de voordelen en factoren waar je rekening mee moet houden.

Jouw geothermische warmtepomp zelf plaatsen?

 1. Alles start met een realistische offerte op maat van jouw project. Je komt langs in een van onze toonzalen en onze technisch-commerciële medewerkers beantwoorden al je vragen. Daarna gaat jouw bouwplan naar de dienst calculatie. Zij maken een gedetailleerde offerte op, met een warmteverliesberekening volgens de norm, zodat je exact weet aan welke investering je je mag verwachten.
 2. Je bestelt je zelfbouwpakket en je krijgt alle materialen en handleidingen thuis geleverd. Dat gebeurt niet zomaar door een koerierdienst, onze chauffeurs geven alle nodige technische uitleg bij levering.
 3. Je start zelf met het plaatsen van je vloerverwarming, uiteraard kan je hierbij rekenen op de nodige begeleiding van Sack.
 4. Voor het plaatsen van de warmtepomp is de keuze aan jou:
  Je plaatst de warmtepomp zelf op basis van de handleiding (stappenplan en video’s) van Sack  – of –  je kiest voor een volledige plaatsing door Sack op basis van een vaste pakketprijs.
 5. Je maakt via Sack Zelfbouw een afspraak met onze vaste partner die de grondboringen komt uitvoeren.
 6. Het aansluiten van de geothermische warmtepomp kan je zelf doen (bij een nieuwbouwproject geeft dit een extra besparing in je budget) of je kan dit overlaten aan de techniekers van Sack Zelfbouw. Kies je bij een renovatie om de aansluiting door ons te laten uitvoeren, dan valt een deel van de investering in het verlaagde BTW-tarief van 6% in plaats van 21%.
 7. Ook na de plaatsing kan je rekenen op de diensten van Sack Zelfbouw bij eventuele nazichten, hulp voor de aanvraag van je premie, etc.

Hoeveel bedraagt de investering?

We nemen even het huis van familie Peeters als voorbeeld.
Met een vloeroppervlakte van 170 m2, heeft deze goed geïsoleerde nieuwbouwwoning een warmtepomp met vermogen 10 kw nodig. Er worden 2 sondes in de grond geboord tot 120 meter diep. De leefruimtes (keuken, slaapkamers, living, badkamers, toiletten,…) krijgen vloerverwarming.

OFFERTE:

 • Zelfbouwpakket verwarming (warmtepomp + vloerverwarming): 12.000 euro (Excl. BTW)
 • Grondboringen door partnerbedrijf van Sack: 7.500 euro (Excl. BTW)
 • Aansluiting van de warmtepomp door Sack Zelfbouw (optioneel): 1.750 euro. (Excl. BTW)

Investering: 21.250 euro*
*Dit bedrag is louter indicatief en exclusief BTW.


Levering zelfbouwpakket plannen
Trustpilot