GEOTHERMISCHE WARMTEPOMP

Onuitputtelijke energie

Plan je afspraak

Werking van een geothermische warmtepomp

Met een geothermische warmtepomp haal je onuitputtelijke energie uit de aardbodem om daarmee jouw woning te verwarmen. Het is een duurzame manier om heel het jaar door een constante temperatuur in huis te hebben.

Met een zelfbouwpakket verwarming van Sack Zelfbouw kan je jouw geothermische warmtepomp zelf installeren waardoor deze groene energie-investering nog interessanter wordt!

Naast je woning worden er 1 of meerdere sondes in de grond geboord (tot wel 150 meter diep). De bodem heeft een stabiele temperatuur van 10°C. De energie die met de sondes uit de bodem wordt gehaald, wordt opgenomen door een koelvloeistof in je warmtepomp. Daar duwt een compressor de vloeistof samen waardoor er warmte wordt opgewekt en wordt doorgegeven aan je afgiftesysteem. Je vloer- of muurverwarmingssysteem zorgt voor een aangename constante temperatuur in je huis.

Heb je een groot beschikbaar grondoppervlak (bv. een tuin van minimaal 2x het woonoppervlak) dan kan je ook kiezen voor een captatienet in plaats van de bodemsondes.

Voordelen van een geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp heeft een hoog rendement. Voor elke kw energie die de pomp gebruikt, geeft het systeem 5 kw aan energie om je huis te verwarmen. Er is dus slechts een klein deel elektriciteit nodig om de warmtepomp te laten functioneren en de duurzame warmte te gebruiken in de woning. Je bent niet meer afhankelijk van de (stijgende) energieprijzen, want de energie uit de aardbodem is gratis en onuitputtelijk.

Een geothermische warmtepomp heeft een minimale ecologische voetafdruk. De energie uit de bodem is een duurzame energiebron en de warmtepomp heeft een zeer lage CO2 uitstoot. De warmtepomp die in de winter je huis opwarmt, kan in de zomer ook je huis afkoelen. Zo heb je het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.

Bij een nieuwbouwproject zorgt de keuze voor een geothermische warmtepomp voor een te verwachte daling van 20 punten op je e-peil (indicatie). Een ideale strategie dus om het meeste te kunnen halen uit de E-peilpremie.

Bij een verbouwing kan je voor de geothermische warmtepomp een premie aanvragen bij de netbeheerder van 4000 euro (met een maximum van 40% van de totale factuur). Zijn er nog geen gasleidingen in je straat, of schakel je over van elektrische verwarming naar een warmtepomp, dan wordt deze premie verdubbeld. Ook de zelfbouwpakketten van Sack Zelfbouw voldoen aan de voorwaarden om een premie te ontvangen.

Zelf plaatsen?

Een geothermische warmtepomp zelf plaatsen lijkt niet evident, maar dankzij ons handig zelfbouwpakket kan je dit toch zelf doen. We voorzien je van overzichtelijke technische fiches, een duidelijke handleiding en een instructievideo. Bij de levering van de materialen geven onze techniekers je een heldere uitleg en handige tips. Bij eventuele vragen of problemen helpen onze technische medewerkers je graag verder.

Natuurlijk kan je op onze vaste partner rekenen voor de nodige grondboringen. Lees hier wat je zelf kan doen bij de installatie van jouw geothermische warmtepomp.

Je kan ook steeds kiezen voor een volledige plaatsing door Sack Zelfbouw op basis van een pakketprijs.

Wanneer kies je best (g)een geothermische warmtepomp?

Als jouw woning slecht geïsoleerd is, dan is een geothermische warmtepomp niet de beste optie. Dit geldt ook als je niet kiest voor een lage temperatuur verwarmingssysteem zoals vloerverwarming of als je een badkamer met een zeer groot waterverbruik wil (bv een zeer groot bad of een speciale douche met extra sproeiers). Bij Sack Zelfbouw krijg je gratis advies op maat voor je badkamertoestellen in combinatie met een geothermische warmtepomp.

Dit type warmtepomp vraagt een grotere investering dan andere verwarmingssystemen, maar heeft een hoger rendement, geeft ineens ook passieve koeling in de zomer en heeft een lagere ecologische voetafdruk. Het is een ideale keuze voor een duurzame toekomst.

Bekijk zeker alle mogelijke warmtepompen voor jouw verwarmingssysteem en maak een afspraak met onze adviseurs. Op basis van een gedetailleerde warmtestudie speciaal voor jouw woning begeleiden ze je bij de juiste keuze.

Meer info rond geothermische warmtepompen? 

Maak vandaag nog een persoonlijke afspraak in een van onze toonzalen.

Trustpilot