Houtskeletbouw voordelen & nadelen

Houtskeletbouw: de voordelen en nadelen op een rij


Tegenwoordig kom je meer en meer houtskeletbouw tegen in het straatbeeld. Maar wat houdt dit nu allemaal in? Wat zijn de voordelen en de nadelen? En waarop moet je letten als je technieken van Sack Zelfbouw plaatst in een houtskeletbouw? Sack Zelfbouw houdt steeds rekening met alle details om het best mogelijke advies te garanderen. Lees het allemaal in deze blog.

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw, ook wel HSB genoemd, is het toepassen van een houten draagconstructie in een gebouw. De buitenmuren worden dan (in de afwerking die de klant wenst) gebouwd rond de houten constructie, namelijk het skelet. Dit skelet bestaat uit houten pilaren en balken. Alle muren, vloeren en daken worden dan maximaal gevuld met isolatie waardoor men zonder ruimteverlies een hoge isolatiewaarde verkrijgt. Uiteindelijk worden deze dan afgedekt met houten platen. De fundering en begane grond worden wel nog op traditionele wijze gebouwd in beton.
De houten constructie wordt veilig en droog opgemeten en opgebouwd. De woning is binnen enkele dagen wind en waterdicht. Zo kan je van een optimaal wooncomfort genieten als alles klaar is. De keuze tussen houtskeletbouw of traditioneel bouwen is niet gemakkelijk. We willen je daarom informeren met enkele voor- en nadelen van houtskeletbouw.

Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?

Korte bouwtermijn

Als we dit gaan vergelijken met de traditionele bouw, is een houtskeletbouw heel snel gebouwd. Op enkele dagen tijd, verschillend op basis van de grootte van het project, zal je hele skeletbouw er water- en winddicht staan. De snelheid van de bouw komt omdat het bestaat uit prefab elementen. Deze kunnen in het fabriek op maat gemaakt worden, waardoor dit al heel wat tijd bespaard.

Heel flexibel

Bij een houtskeletbouw zit je niet vast aan de constructie die er staat. Je kan steeds aanpassingen doen in de grootte of hoogte. Wanden zijn makkelijker aanpasbaar doordat ze gemaakt zijn van licht materiaal. Stel dat je later toch nog wijzigen wil aanbrengen aan je woning, kan je de woning eenvoudig vergroten met een aanbouw of extra verdieping zonder veel kap- en breekwerk.

Milieuvriendelijke materialen

Hout is een volledig hernieuwbare grondstof. Zo lang er genoeg bomen worden bij geplant, zal hout nooit opgeraken. Dankzij het lichte materiaal kan hout vaak nog hergebruikt worden. Het is hierbij wel belangrijk dat de houten elementen aan elkaar geschroefd en niet gelijmd zijn.
Je doet hiermee ook aan duurzaam bouwen. De productie stoot veel minder CO2 uit dan bij traditionele bouw. Zo denk je toch ook nog aan het milieu.

Goed geïsoleerde woning

De isolerende eigenschappen van hout zijn een pak beter dan bij traditionele bouw. De isolatie zit in de houten elementen al opgenomen, waardoor de wanden een pak minder dik zijn. De wanden van een traditionele bouw nemen ook meer warmte op. De muren moeten eerst opgewarmd worden vooraleer je de ruimte zelf kan opwarmen. Bij houtskeletbouw heb je dit probleem niet. In de winter zijn de leefruimtes dus meteen gezellig warm.

Sneller wooncomfort

Doordat je woning zo goed geïsoleerd is, warmt die veel sneller op. Je comforttemperatuur wordt snel bereikt waardoor het meteen aangenaam warm is in je woning.

Waarom zou je niet kiezen voor houtskeletbouw?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen verbonden aan houtskeletbouw. We zetten ze even voor jou op een rij:

Lager accumulerend vermogen

Het accumulerend vermogen is het vermogen om warmte of koude op te nemen. Zoals we al eerder aanhaalden is houtskeletbouw in de winter dus ideaal omdat je ruimte meteen opwarmt. In de zomer is dit dan eerder een nadeel. Bij traditionele bouw nemen de muren wat warmte op vooraleer het in je woning komt. Bij houtskeletbouw is dit dus niet geval waardoor de warmte meteen je woning binnen stormt. Je kan dit uiteraard wel voorkomen met de juiste ventilatie en zonwering.

Kans op ongedierte

Bij traditionele bouw kan dit natuurlijk niet gebeuren, maar bij houtskeletbouw is er wel een kleine kans dat er ongedierte in het materiaal zit. Dit gebeurt wel enkel als het hout niet goed is behandeld of wanneer het verkeerd wordt geplaatst.

Rotting of schimmel van het hout

Net zoals bij ongedierte, kan er schimmel en/of rotting in het hout komen doordat het plaatsen van de houtskeletbouw niet goed is gebeurd. Rotting kan de sterkte van het hout aantasten. Dit zal wel enkel voorkomen als het hout dat vochtig is in aanraking komt met zuurstof. Schimmel kan ook ontstaan, maar laat ons duidelijk zijn: dit gebeurt enkel als de uitvoering van de houtskeletbouw niet goed is gebeurd.

Wat is nu de conclusie? Zowel houtskeletbouw als traditionele bouw hebben zo hun voor- en nadelen. De keuze van bouwmethode is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw specifieke keuze. Laat je zeker ondersteunen door iemand met verstand van bouwen zoals bijvoorbeeld een architect. Zij zullen je bijstaan zodat je de beste keuze maakt voor jouw bouwproject.

Sack Zelfbouw in een houtskeletbouw

Omdat wij voor elk project eerst een afspraak hebben waar we alles in detail overlopen, kunnen we de klant ook correct naar producten adviseren. Het is hierbij belangrijk dat de klant op voorhand alles goed doorgeeft zodat we met zoveel mogelijk informatie kunnen rekening houden. Je zal hierdoor dus heel veel belang hechten aan onze technische fiches.

Bij een gewone houtskeletbouw zien we wel enkele verschillen in de vloeropbouw. Als je op de eerste verdieping werkt met enkel een houten vloer, zal vloerverwarming hier moeilijk worden. Wanneer je ook met een standaard vloeropbouw werkt zoals de combinatie van isolatie en chape, kan je wel onze vloerverwarming van Begetube plaatsen op de eerste verdieping.

Meestal kunnen we bij een houtskeletbouw de leidingen laten lopen in de wanden. Zo gebruiken we voor het ventilatie D systeem van Begetube leidingen met een diameter van 90mm. Deze vertrekken dan allemaal vanaf de ventilatie-unit naar de desbetreffende ruimtes.

Heb jij een houtskeletbouw en wil je graag met Sack Zelfbouw samenwerken? Maak dan een afspraak op onze website en kom eens langs in een van onze toonzalen. Onze technische adviseurs bekijken samen met jou alle mogelijkheden en geven jou het beste adviesConvectoren, wat zijn ze en wat doen ze?
Trustpilot