Zelf verwarming plaatsen

4 nuttige vragen die je moet stellen als je zelf verwarming gaat plaatsen

zelf verwarming leggen in je droomwoning

Zelf verwarming plaatsen is een goed idee. Je spaart er net wat geld mee uit en het is helemaal niet moeilijk. Toch moet je jezelf een aantal vragen stellen voor je begint. We helpen je graag op weg met een aantal vragen en antwoorden voor als je zelf je centrale verwarming wil plaatsen.

Waar plaats ik best mijn verwarmingsketel?

Verwarmingsketels zijn nu niet meer zo luid en groot als vroeger. Daardoor hoef je deze niet meer zo ver van je leefruimte te plaatsen. Het is zelfs beter om je ketel op een centrale plaats in huis te hangen, dichtbij ruimtes waar je vaak warm water nodig hebt zoals de badkamer en keuken. Dit is logisch omdat je ketel dan minder energie verliest bij het transporteren van je warm water. Als je badkamer en keuken ver uit elkaar staan, plaats de ketel dan dichter bij de badkamer. In de keuken kan je altijd nog opteren voor een elektrische boiler.

Waar plaats ik best mijn radiator?

Plaats je radiator best tegen een buitenmuur onder het raam voor de beste warmtespreiding. Uiteraard is het aan te raden deze muur goed te isoleren. Tip: bevestig radiatorfolie achter je radiator zodat de warmte weerkaatst. Om de plaats van je radiator te bepalen kijk je best ook naar de opbouw van je ruimtes want de lucht moet zich namelijk goed kunnen verspreiden om optimale verwarming te krijgen.

Kiezen voor vloerverwarming of radiatoren?

Vroeger plaatste men een combinatie van vloerverwarming en radiatoren om een ruimte snel te kunnen verwarmen. Dankzij de nieuwe technieken hoeft dit nu niet meer. Je kan gerust je ruimte verwarmen door enkel vloerverwarming te plaatsen. Bijkomend voordeel is dat vloerverwarming op een lagere temperatuur werkt, waardoor het energiezuiniger is dan klassieke radiatoren. In ruimtes waar geen vloerverwarming geplaatst kan worden, kan je wel nog steeds radiatoren hangen.

Hoe kan ik op de beste manier de temperatuur van mijn radiatoren regelen?

Om te voorkomen dat je radiatoren te veel warmte afgeven in ruimtes waar dat niet nodig is, kan je ze best slim besturen. Met een thermostatische kraan kies je wanneer je waar warmte nodig hebt en wanneer niet. De badkamer wordt bijvoorbeeld ’s morgens vaak meer verwarmd en het salon eerder ’s avonds.

Met je thermostaat kan je alles nog beter regelen. Je stelt de temperatuur in per moment van de dag. Ben je overdag niet thuis, dan kan de verwarming lager staan. Met een slimme thermostaat ga je nog een stapje verder en kan je je verbruik volgen via je smartphone, per kamer verwarmen en rekening houden met de gewoontes van jouw gezin. Kies steeds een thermostaat van hetzelfde merk als je verwarmingsketel. Deze zal compatibel zijn en een modulerende werking garanderen.

Klaar om aan de slag te gaan? We helpen je graag verder met een zelfbouwpakket verwarming of 1 van onze andere zelfbouwpakketten.

Plan vandaag nog een afspraak in een van onze toonzalen en onze adviseurs overlopen samen met jou volledig vrijblijvend alle mogelijkheden voor jouw nieuwbouw of renovatie.


Zelf badkamer plaatsen
Trustpilot